BÄNDI

Alkuvuosi 2008 ei varsinaisesti ollut muiden vuosien aluista poikkeava. Ja vaikka Suomi oli sekaisin ministeri Kanervan tekstiviesteistä, Laitilassa vanhan meijerin tiloissa soitettiin rokkia kuten vuosikymmenet ennenkin. Useissa laitilalaisyhtyeissä niin kahdeksankymmentä luvun hardrockia kuin suomenkielistä rockiakin soittanut kaksikko Eemeli ja Juha päättivät perustaa yhdessä uuden yhtyeen. Suomen kieli valikoitui yhtyeen ilmaisukieleksi Juhan kovasta halusta kirjoittaa tekstejä itselleen luontevammalla kielellä.

Varsinais-suomalaisen muuttotappiokunnan soittajavalikoima ei ollut hurja, mutta rumpujen taakse löytyi lopulta muutaman vuoden kaksikkoa nuorempi Toni, ja Kehä oli syntynyt. Mistä tuollainen nimi on yhtyeelle valikoitunut, ei tarkkaa tietoa historiassa ole. Parhainkin muistikuva muistelee nimen olevan Tonin keksimä. Toni myös piirsi Kehän logon, joka on kaikki vuodet kulkenut mukana. Muutamaan tatuointiinkin on logo päätynyt. Ensimmäinen keikka soitettiin Kristiinankaupungissa toukokuussa 2008. Seuraavana päivänä katsottiin screeniltä Euroviisuja Riihimäellä, samalla kun soitettiin keikka tyhjälle baarille.

Varsinkin ensimmäiset vuotensa Kehä vietti kaiken aikansa treenikämpällä ja keikoilla. Keikkoja tehtiin kovaa tahtia, vanhan vuoden 1984 Volkswagen LT:n kuljettaessa yhtyettä eripuolille Suomea. Jossain vaiheessa tuo ensimmäinen LT vaihtui vuosimallin -87 samaiseen hyväksi havaittuun LT:hen. Ensimmäinen LT taisi maksaa 400 euroa. Uusi oli jo yli puolet kalliimpi. 

2008 lopussa oltiin saatu kokoon sen verran rahaa, että ensimmäinen virallinen single “Asfalttiin” oli mahdollista äänittää. Tuottajaksi valikoitui Jonas Olsson, ja Asfalttiin ja Luodit nimiset biisit äänitettiin Jonaksen studiolla Kokkolassa 2008 joulukuussa. Sinkku julkaistiin 2009 alussa, biisi soikin pari kertaa radiossa, ainakin Ylex:llä jonain demonostona. Keikkailua jatkettiin ahkerasti sinkun julkaisun jälkeen.

Ahkeralla keikkailulla ja keikkapaikkojen laadusta välittämättä, Lahdessakin kerran yhtye soitti ihan oikean kebab-pizzerian pikkujouluissa, yhtye keräsi rahoituksen äänittää debyyttialbuminsa. Albumi päätettiin vuoden 2010 alussa äänittää Toni Kimpimäen upouudella Redfive studiolla Vantaan Tikkurilassa. 

Vuoden 2011 maaliskuussa yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Huonolla Tuulella turkulaisen Yläkulo Tuotannon ja Supersounds Musicin avustuksella. Levyn julkkareita vietettiin Laitilan Kievarissa ja keikalla soitettiin niin kovaa, että Kievarin alakerran sisäkatto kirjaimellisesti tipahti keikan aikana. Oli siis taatusti kuulijaystävällistä. Vuoden alkupuolisko keikkoja tehtiin edelleen kovaan tahtiin, kunnes kesän kynnyksellä Toni kertoi lopettavansa soittamisen. Tonin viimeinen keikka soitettiin jossain Punkalaitumella, häissä.

2012 Kehä muodosti itsensä uudestaan. Ilman rumpalia alkuaikojen punkkiin kalleellaan oleva suomirock oli hieman haastava musiikkityyli. Piti siis keksiä vaihtoehtoja. Vaihtoehtoisia toimintatapoja toteuttaa Kehää tulevaisuudessa mietittiin ja esimerkiksi 2012 keväällä vierailtiin Niemisen Karin studiolla miettimässä tapaa tehdä julkaisuja. Tuottajaksi valikoitui kuitenkin vanha tuttu Toni Kimpimäki. Biisejä tehtiin albumillinen. Varsinkin keikkoihin haettiin korvaavaa energiaa, ja rummut korvattiin DJ:llä. Jouni oli monessa keitoksessa mukana ollut musiikkimies ja kyllähän mies nyt yhden DJ:n pestinkin hoiti. 

Sydämeni Täällä niminen albumi julkaistiin joulukuussa. Keikalla ensiesiintymisen teki myös yhtyeen valomiehenä vuosia tämän jälkeenkin kulkenut Pelle (tietäjät tietää). Pellen valokattaus oli kuitenkin liikaa Laitilan Kukonkulman yökerhon sähköpääkeskuksella, ja keikan ensimmäinen isku lopetti koko shown, kun sulakkeet yksi kerrallaan pamahtivat. 

Vuosi 2013 tehtiin keikkoja, kunnes loppu vuonna Jouni ilmoitti, että levyt ovat hänen osaltaan pyöräytetty käyntiin viimeistä kertaa. DJ hommat sai riittää. Taas oltiin uuden edessä. Hommattiin muuten loppu vuonna vuosimallin -98 Transit keikka-autoksi. Piti olla kokonaan läpikäyty. Ei ollut.

Vuoden 2014 alussa Juho päätettiin pyytää hoitamaan keikoille tuurauksia. Juho oli tuttu jo vanhoista yhtyeistä ja kova showmies. Helppo valinta tontille siis. Kesken alkuvuonna järjestettyjen promokuvausten Eemeli ja Juha päättivät kuitenkin pyytää Juhoa liittymään yhtyeen vahvuuteen vakituisesti. Eipä Juholla ollut muutakaan tekemistä, joten kävihän tuo. Helmikuussa 2014 äänitettiin Juhan autotalliin rakentamassa studiossa uusia biisejä, ja Rakkaus ennen muita ja Aallonmurtaja nimiset kappaleet tehtiin. Tehtiin myös ensimmäinen oikea musiikkivideo, kun laitilalaislähtöinen Juhana Sarkki opiskelukavereineen toteutti Rakkaus ennen muita -biisiin videon. Hieno tuli ja Pelle teki hienon roolin. Videolla on muuten kohta, jossa Pellen näyttelemä hahmo istuu autossa ja juo viinaa pullosta. Se pullo sisälsi ihan oikeaa viinaa. 

Rakkaus ennen muita sai hyvän vastaanoton ja keikkoja tehtiin mukavasti. Isojakin keikkoja oli. Juhon ensimmäinen keikka oli Laitilan jäähallissa 1000 ihmiselle, Elastisen lämppärinä. Vuoden lopussa Nummelalainen VLMedia otti yhteyttä Kehään ja halusi tehdä yhteistyötä, jonka seurauksena joulukuussa 2014 yhtye kirjoitti levytyssopimuksen VLMedian kanssa. Sopimus taisi olla mallia 3 vuotta tai 3 albumia. Yksi tehtiin. 

Vuosi 2015 kului pitkälti Helsingin Vallilassa Jonas Olssonin kanssa. Inkfish studiolla valmisteltiin albumia. Ensimmäinen single VLMedialle tehtiin vielä Jonaksen vanhalla studiolla Kokkolassa. Vuoden 2015 juhannuskeikoille haluttiin uutta kulmaa livetoteutuksiin ja paikallinen rumpusankari Rami päätettiin rekrytoida ulkoilmakeikkoihin rumpaliksi. Ensimmäisestä tahdista lähtien oli selvää, että tämä mies tarvitaan keikoille aina. Ja jostain syystä hän myös suostui ehdotukseen. 

Vuoden 2016 helmikuussa julkaistiin kolmas albumi III. Levy-yhtiöltä oli saanut lähteä yhtiön musiikkipuolesta vastaava taho ja Kehän yhtiölle halunnut henkilö. Yhteistyö ei enää ollut mielekästä, eikä albumin markkinointiin kulutettu yhtiön puolelta senttiäkään. Albumi kuitenkin julkaistiin ja elämä jatkui. Keikkoja oli mukavasti ja varsinkin albumin ensimmäinen single Kaija K oli avannut ovia uusiin keikkapaikkohin. 

Seuraavana vuonna tehtiin uutta musiikkia taas Jonaksen kanssa, Palanen Kerrallaan äänitettiin Inkfishillä ja saman viikonlopun aikana biisille tehtiin video. Videota kuvattiin ympäri Helsinkiä ja maalaispojat olivat ihmeissään kun keikka-auton virkaa hoitaneesta Transitista hajosi startti keskellä Helsinkiä. No, auto työnnettiin käyntiin jokaisen kuvauslokaation jälkeen. Videon alussakin nähtävä tilanne ei siis ole lavastettu.  

2018 yhtye täytti kymmenen vuotta, muutama single julkaisu äänitettiin. Tuotannot hoidettiin taas itse ja paluuta alkuaikojen tekemiseen, jossa langat pidettiin vahvasti omissa käsissä päätettiin toteuttaa. Kesäkuussa Reppu täynnä rakkautta single saikin hyvän vastaanoton, ja taitaa edelleen olla eniten radiossa soineita Kehä biisejä… Loppu vuonna Laitilassa Laila nightclubissa pidettiin 10-vuotis juhlakeikka teemalla “kymmenen vuotta yhden hitin päässä”. Rakennettiin sinne yhdessä äänimiehemme Mixan kanssa konfettitykki vanhasta kompressorista ja pelättiin koko keikan ajan, että milloin se räjähtää. Mixa on tietääksemme käyttänyt sitä joskus myöhemminkin keikoilla, että turhaa pelkoa. Amatimiehet kuitenkin asialla. 

Seuraavana vuonna ei saatu aikaiseksi mitään. Hannu Korkeamäen kanssa istuttiin Handen studiolla Kemiön saarella ja ihmeteltiin kun mikään ei kuulosta miltään. Ramin mukaan Juha oli maininnut, että yhtye istui kuin psykoosissa studiolla ja mitään ei valmistunut. Loppu vuonna tehtiin kuitenkin väkisin valmiiksi Sä meet, Mä jään single, ja koska biisiä ei meinannut syntyä, pyydettiin biisin tekstiin apuja Edu Kettuselta. Handen tuttuja hänkin. 

2020. Korona. 2021. Korona. Vaikka kaikki tutut ja tuntemattomat muistivat aina kommentoida, että nyt on aikaa tehdä uutta musiikkia, niin ei. Kokonaisvaltainen vitutus vallitsevaan pandemiaan aiheutti myös motivaatiokadon tehdä mitään järkevää musiikillista, kun tiedot sen esittämismahdollisuuksista olivat kuitenkin käytännössä olemattomat. Korona-aikana treenikämpällä kuitenkin Jaakko kävi soittamassa bassoa treeneissä ja päätyi yhtyeen jäseneksi kuin vahingossa. Eemeli saisi keskittyä jatkossa laulamiseen, basso ja laulu ei ole kaikkein mukavin kombinaatio soittajalla. Kesti toistakymmentä vuotta tajuta. Joitain keikkoja aina kokoontumisrajoitteiden hellittäessä tehtiin, mutta pääsääntöisesti tilanne oli muusikoiden näkökulmasta nihkeä. 

Treenikämpällä viriteltiin kaikkia ideoita ja yhtenä tyhmimmistä ideoista päätettiin soittaa keikka taivaalta. Yhtyeestä kolme viidestä kärsii korkeanpaikan kammosta, joten siitä voi jo miettiä että onko idea hyvä. Tilaisuuden järjestelyvastuu ohjattiin paikallisen ohjelmatoimiston vastuulle, joka hoiti nosturit ja autonkuljettajat. Tai niin luultiin, vain kaksi päivää ennen toistakymmentä ihmistä sitovan projektin toteutusta nosturiautoja ei ollut, eikä ainakaan kuljettajia niihin. Hätävarana yhtye järjesti korvaavan paikan ja korvaavan nosturin. Lopulta viranomaismääräykset estivät soittaa keikan vanhan vesitornin katolla. Katolta ei olisi päässyt pakenemaan mahdollisen tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa. Ikuinen puheenaihe ja harmitus yhtyeen keskuudessa jäi kuitenkin. Ja pidettiin keikan jälkeinen karonkka, vaikkei itse keikkaa ollutkaan. 

Vuoden vaihtumisen jälkeen ei koronasta ollut tietoakaan ja yhtyeen jokavuotisilla tykypäivillä Juha ja Juho päättivät, että tekevät uusia biisejä. Tehdään pelkästään hittejä oli kantava teema puheenvuoroissa. Tuottajan paikalle valittiin Jonaksen yhtiöllä hommia tekevä Topi Latukka. Meille täysin uusi tuttavuus, mutta osoittautui erittäin mukavaksi mieheksi ja erittäin eteväksi ja Kehähommiiin sopivaksi tuottajaksi musiikillisesti. Biisejä tehtiin alkuvuonna ja äänitettiin Laitilassa Salmisen Tuomaksen Alhettistudiolla. 

Kesäkuussa 2022 julkaistiin Punaviinipuu, ensimmäinen Kehä biisi, joka nousi valtakunnallisesti radiosoittolistalle. Elokuussa Setämies, ensimmäinen Kehä biisi joka nousi Spotifyn TOP200 listalle.

Setämies saavuttaa Kehän mittakaavalla ennennäkemättömän kasvun kuuntelijamäärissä, ja keikkapaikoilla alkaa näkyä uusia hahmoja. Setämies saa osakseen huomiota esimerkiksi radio Suomipopin aamulähetyksessä ja Suomipop soittaa Setämiestä myös iltaohjelmissaan. Kappale alkaa elää ns. omaa elämäänsä ja muodostuu Kehän ensimmäiseksi biisiksi, joka heti julkaisunsa jälkeen tavoittaa kymmeniä tuhansia kuuntelijoita ja satoja tuhansia kuuntelukertoja.

Toukokuussa 2023 Kehä julkaisee uuden kappaleen Sulttaani, joka on musiikilinen jatkumo Setämiehelle, suosio on hyvä ja Sulttaani saa valtakunnallista huomiota julkaisuviikollaan, kun Rumba nostaa Sulttaanin musiikkivideon ennakkonäyttöön sivustollaan. Biisiä soitetaan heti julkaisunsa jälkeen myös Ylen kanavilla ja Suomipopilla.

Keikkapaikoilla kysellään trilogian kolmatta osaa. Kukakohan sellaisen on luvannut? 😀

Toukokuun lopulla yhtye solmii keikkamyyntisopimuksen Dex Viihteen kanssa.

Eiköhän tästäkin selvitä. 

kehä yhtye
  • Kehä Eemeli Turpeinen

EEMELI TURPEINEN

LAULU
  • KEHÄ juha isotalo

JUHA ISOTALO

KITARAT
@isotalo.juha
  • Juho laihia kehä

JUHO LAIHIA

KITARAT

  • Jaakko kentta

JAAKKO KENTTA

BASSO
  • Kehä Rami Kettunen

RAMI KETTUNEN

RUMMUT

ENTISET JÄSENET

Jouni Kylä-Heiko, DJ, 2012-2013
Toni Nieminen, rummut, 2008-2011